Elérhető címek

 

cimek.jpg

A retrieverek esetében a field trial verseny ma már az egyetlen olyan versenyforma, amelyen nemzetközi címet lehet kiadni.

Az alábbiakben részletezzük az elérhető címek jelentését:

C.A.C.I.T.: Certificat d'Aptitude au Championnat International de Travail

Nemzetközi champion kártya munkakutyáknak F.C.I. visszagazolással)

C.A.C.T.: Certificat d'Aptitude au Championnat National de Travail

Nemzeti champion kártya munkakutyáknak a  nemzeti kennel klub által történő visszaigazolással)

Egy munkakutya törzskönyvében kétféle címmel találkozhatunk: FTCH és Int. FTCH.

 

Int. FTCH = International Field Trial Champion (Ch.IT):

Nemzetközi field trial champion cím, melynek kritériumait az FCI határozza meg.

A cím viselésére jogosult az a  - legalább 15 hónapos életkorú - kutya, aki két alkalommal nemzetközi open field trialon első helyen végez CACIT címmel, vagy egyszer első helyen CACIT és további két alkalommal 2. helyezett és Res. CACIT címmel, két különböző országban, különböző bírók által bírált versenyen. A munkaeredmények mellett szükséges egy nagyon jó minősítés nemzetközi CACIB kiállításon, valamint egy vízi munkáról szóló igazolás.

A nemzetközi open field trial versenyekre szigorú nemzetközi szabályozás van érvényben.

A visszaélések, a nemzetközi szinthez nem is közelítő versenyeken történő címkiadás visszaszorítása érdekében az FCI a nemzetközi címek visszaigazolását az elmúlt években folyamatosan szigorítja, melynek mindenki örül aki a minőséget tartja szem előtt.

A CACIT versenyeken általában CACIT és CACT címeket is kiadnak. Amikor olyat látunk az eredménylistán, hogy 1. hely CACIT / CACT, az egy nemzetközi field trialon elért első helyet jelent, amely beleszámít a nemzetközi munka championátusba, valamint a nemzeti címbe is.

Olyan is előfordulhat, hogy egy kutya ugyan megszerezte a két CACIT címet, mégsem lesz nemzetközi, csak nemzeti field trial champion. Ez akkor lehetséges, ha a két CACIT és CACT címet azonos országban szerezte meg, és a CACT címei alapján lesz visszaigazolva FTCH címe.

 FTCH: National Field Trial Champion

A field trial champion cím egy nemzeti cím, melynek elérésére országonként eltérő szabályozás lehetséges.

Legtöbb országban a kontinensen a cím viselésére jogosult az a retriever, aki open field trialon két alkalommal első helyen végez CACT címmel, vagy egyszer CACT-t, és további két alkalommal Res. CACT címet ér el.

Olyan is van, hogy bár első helyen végez egy kutya, de a munkáját  nem ítélik a bírók tökéletesnek. Ebben az esetben nem adnak ki címet sem nemzeti, sem nemzetközi versenyen.

Ezen kívül, a munkaeredmények mellett általában szükséges egy nagyon jó minősítés nemzetközi CACIB kiállításon ( van olyan ország ahol elfogadnak CAC kiállítást is).

Az FTCH rövidítés elé általában odakerül az ország kódja, így például BFTCH = Belgian Field Trial Champion.

A nemzeti open field trial versenyeken CACT címet adnak ki, a nemzetközieken általában CACIT és CACT címeket is, tehát a nemzetközi versenyen elért cím beleszámít a nemzeti field trial champion címbe is.

Azokban az országokban, ahol számos nagyon jól képzett kutya van, és hazai kutyákkal is igen magas színvonalú field trialt lehet rendezni - ilyen például Belgium - egy nemzeti field trial champion címnek pontosan ugyanolyan értéke van, mint egy nemzetközinek, hiszen a nemzeti versenyek pontosan ugyanolyan szabályzat szerint zajlanak, és a kutyák szintje semmiben nem marad el egy nemzetközi field trialtól.

Hozzátartozik az igazsághoz, hogy sok országban sajnos éppen ennek az ellenkezője tapasztalható, az angol field trial sport hagyományaihoz méltatlanul adnak ki címeket.

Itthon nemigen vannak CACT versenyek, mert nincs még elég jó retriever ahhoz, hogy egy színvonalas nemzeti field trialt lehetne szervezni, amelyre várhatóan külföldről kevesebb érdeklődés lenne (mivel nem ad ki nemzetközi címet.)

Az általunk (RMSE) szervezett field trial versenyek mindegyike az FCI nemzetközi szabályzata szerint zajlik, az eddigiekben kizárólag nemzetközi versenyeket szerveztünk – egyébként több ország retriever klubjával együttműködve - így a nemzeti címeknek az RMSE versenyein is éppen olyan értéke van, mint a nemzetközinek, hiszen azt csak nemzetközi FT-n lehetett elérni.

Ugyanez elmondható az elmúlt 2 évben (a vezetőség váltás óta) a HRK versenyeiről is, amelyek az RMSE-vel közösen kerültek megszervezésre, valamint az MLRK által a korábbi években szervezett nemzetközi field trial versenyekről is.

FTW= Field Trial Winner

Ez az Angliából átvett rövidítés a field trial győztes kutyák neve elé kerül.

Azt jelenti, hogy a kutya megnyert már egy nemzetközi vagy nemzeti open field trial versenyt.

Ez a cím nem kerül fel a törzskönyvekre, inkább informatív jellege van, hiszen annak, hogy egy kutya megnyert már egy open field trial versenyt, komoly értéke van, melyet így egyértelműen lehet  jelezni.

Törzskönyvek és címek

Minél több FTCH  van egy kutya felmenői között, annál attraktívabb a törzskönyve, hiszen elmondhatjuk, valószínleg annál jobb lehet a genetikai háttere - felmenői között sokan bizonyítottak a retriever versenyek csúcsán.
Vissza a főoldalra