Kölyökajánló

 dscf2251.jpgA retriever elsősorban munkakutya, mely munkaképességei miatt lett igazán naggyá. Mint ilyen fajtáknál mindig, a tenyészegyedek kiválasztásánál megfelelő súllyal kell szerepelniük a munkaképességeknek - hiszen a retrievereket eredetileg vadászkutyának tenyésztették, a tenyésztés során természetes vadászati képességekre, intelligenciára, temperamentumra szelektáltak.

Minden lelkiismeretes tenyésztő felelőssége, akár küllemi akár munkatenyészetről legyen szó, hogy a retrieverek alkalmasak maradjanak arra a célra, amire eredetileg tenyészették őket, ez a cél pedig a VADÁSZAT.

A kölyökajánlóban ezért olyan almokat szeretnénk az érdeklődők figyelmébe ajánlani, ahol a szülők aktívan dolgoznak, törzskönyvezettek, rendelkeznek megfelelő egészségügyi szűrő-vizsgálatokkal (azaz csípő,- könyök,- vállízületi diszplázia szűrés és aktuális, 1 évnél nem régebbi negatív szemészeti lelet, (RD, katarakta, PRA (PRA esetében ajánlott az Optigen génteszt, mely egy genetikai vizsgálat).)

Mindkét szülőnek meg kell felelnie az egészségügyi eredményeken túlmenően a mindenkori tenyésztési szabályzatokban előírt követelményeknek, melyekről a fajtaklubok oldalain, illetve a MEOE-nél lehet tájékozódni.

Nem hazai tenyésztésű almok / kutyák esetében a szülőknek meg kell felelniük az adott országban előírt tenyésztési szabályoknak, amelyek általában jóval szigorúbbak a hazaiaknál.

A fenti feltételeknek megfelelő almokat szívesen megjelentetjük az oldalunkon, ezzel is segítve azon lelkiismeretes tenyésztők munkáját, akik dolgoznak a kutyáikkal, valamint elvégzik az egészségügyi szűrővizsgálatokat (sajnos Magyarországon ez egyelőre nem magától értetődő).

Fontos tudni, hogy retrievereknél évtizedekkel ezelőtt kettévált a küllemi és a munkára történő szelekció, tenyésztés.

Napjainkban egyre inkább „divattá” válnak a munkakutyák, sokan keresnek munkakutyát akkor is, ha nem vadászni szeretnének vele, és mondják, hogy munkavonalú kutyát tenyésztenek, még ha ez nem is felel meg a valóságnak.

Laikusok előzetes tájékozódás, ismeretek nélkül nehezen tudják megkülönböztetni a munka és küllemi vonalat, és  sajnos a tenyésztők sem mindig segítik az eligazodást a törzskönyvek tekintetében.

Ez az oldal eredetileg a munkakutyák népszerűsítésére jött létre, ezért a munkavonalú almok esetében külön jelölni fogjuk a kölyökajánlóban, amennyiben munkavonalú tenyészetről, alomról van szó.

Mit kell tenned, ha szeretnél megjelentetni egy születendő almot a kölyökajánlóban?

Küldd el az alomra vonatkozó adatokat emailben vagy postán, csatold a megfelelő szűrővizsgálatokra vonatkozó dokumentumokat.

Meg tudunk jelentetni egy-egy képet apáról, anyáról, és a kölykökről 800x600-as vagy 600x800-as felbontásban (jpg formátumban).

Adatok, amelyekre szükségünk van:

  • tenyészet neve
  • tenyésztő elérhetőségei, weboldala
  • apa neve és eü. szűrővizsgálatok eredményei, legjobb munkaeredménye
  • anya neve és eü. szűrővizsgálatok eredményei, legjobb munkaeredménye
  • fedeztetés (tervezett) időpontja
  • várható születés időpontja
  • info a kölykökről (hány kölyök született, milyen színűek és neműek)

Fenti adatokat kérjük az info@workingretriever.hu email címre legyetek kedvesek elküldeni.
Vissza a főoldalra