Retrieverek örökletes betegségei

A kultúrált, európai normák szerinti kutyatartás, kutyáink megfelelő táplálása, ápolása, magától értetődő igénye kellene hogy legyen minden kutya tulajdonosnak.

Sajnos ma, a XXI. században még mindig borzasztóan nagy számmal élnek hányatott sorsú kutyák Magyarországon, és olykor szinte szélmalomharcnak tűnik a minőségi kutyatenyészésért, a fajta nemesítéséért, illetve a felelelőtlen szaporítás, a szó rossz értelmében vett, minőségre egyáltalán nem törekvő „megélhetési kutyázás” elleni kűzdelem.

A felelős kutyatartás persze mindenki számára mást jelent, de a minimum talán az, hogy ha már kutyát tart valaki, teremtse meg neki a megfelelő életkörülményeket, szükség esetén állatorvosi ellátást, télen meleg fekhelyet, nyáron hűvös pihenőhelyet, biztosítson számára rendszeres mozgást, a törődésről, simogatásról nem is szólva, hiszen mindezek egy kutyáját szerető ember számára teljesen nyilvánvalóak.

Ezt sajnos ma hazánkban nem minden kutyatartó gondolja így. Oldalainkon azonban nem hozzájuk szólunk, hanem a felelős állattartókhoz, a retrieverekkel még csak most ismerkedőkhöz retriever barátokhoz, és a retrieveres sport szerelmeseihez egyaránt.

Számukra próbálunk információkat szolgáltatni, megismertetni a retrieverek legjellemzőbb örökletes betegségeit.

Minden kiskutya cuki, aranyos, lehetőleg ne essünk abba a hibába, hogy minden előzetes tájékozódás nélkül csak úgy elmegyünk kölyköket látogatni, mert szinte borítékolható, hogy rögtön hazaviszünk egy kiskutyát, mert nem tudjuk otthagyni, hiszen nagyon aranyos, és szegény már csak egyedül volt, pont ránk várt.....

A fent említett felelősség természetesen már a tenyésztésnél kezdődik – a tenyésztők felelőssége, hogy csak teljesen egészséges, örökletes betegségektől mentes egyedeket vegyenek a tenyésztésbe.

Tény, hogy sajnos a sokszor recesszív, többgénes öröklésmenet miatt még így sem zárható ki 100%-osan bizonyos betegségek öröklődése, azonban lelkiismeretes, becsületes, és kellőképpen önkritikus tenyésztéssel a betegségek előfordulásának valószínűsége nagymértékben csökkenthető.

A retrieverekre jellemző örökletes betegségekről az egyes menüpontokban részletesen írunk.

A retrieverek munkakutyák, így az ő esetükben kiemelt jelentősége van a különböző mozgásszervi betegségeknek, így a csípő, könyök és vállizületi diszpláziának, mely a fajta egyik legfontosabb, leggyakoribb örökletes betegsége.

A kutyák örökletes szembetegségei közül retrievereknél a PRA, valamint a cataracta (szürkehályog) előfordulása gyakori, bár szerencsére az éves szemészeti szűrővizsgálatok mellett a PRA szembetegségre ma már létezik genetikai szűrővizsgálat, melynek segítségével nemcsak arról bizonyosodhatunk meg, hogy a kutyánk PRA szembetegségben szenved -e, hanem arról is, hogy hordozza -e a beteg gént.

Ez tenyésztési szempontból kiemelt jelentőségű, hiszen megfelelő egyedek párosításával kizárható a PRA betegség előfordulása.

A cataracta (szürkehályog), a retina diszplázia (az ideghártya rendellenes fejlődése), az Entropium (felső és alsó szemhéj lateralis szélének a befordulása) ma még csak évenkénti rendszerességgel végzett szűrővizsgálatokkal ellenőrizhető.

Egyre többet hallani olyan további betegségekről, amelyek ugyan szerencsére viszonylag ritkán fordulnak elő, azért ezekről is igyekszünk bővebb információkat nyújtani:

CNM (Centronuclear Myopathy): egy mozgászervi betegség, ami már nagyon korai életkorban teljes bénulást, izomgyengeséget okoz, és nem gyógyítható.

EIC (Exercise Induced Collapse) ez a betegség terhelésre mutat tüneteket, a beteg egyedek nagyobb terhelés, komolyabb mozgatás hatására (főként meleg időben) egész egyszerűen elájulnak. Szintén nem gyógyítható, de megfelelő odafigyeléssel egy EIC beteg kutya a betegség súlyosságától függően viszonylag normális életet élhet.

Ma már mindkét betegségre lehetséges genetikai szűrővizsgálatot végeztetni, ami kiemelt jelentőségű a tenyésztésben, hiszen ezen szűrővizsgálatokkal 100%-ig kizárható a beteg egyedek születése.

Az egészségügyi, emellett az idegrendszeri problémák, vagy a szintén nagyon fontos retriever specikikus tulajdonságok, a nem megfelelő munkaképességek, a motiváció hiánya nem ritkán előforduló gondok.

Éppen ezért azt hiszem, nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy amikor valaki retrievert, vagy bármely más fajtájú kiskutyát vásárol, kellő körültekintéssel járjon el, ne akarja 1 napon belül hazavinni a kutyakölyköt, aki ideális esetben a következő 10-15 évben a társa lesz, hanem szánja rá az időt a keresésre, azért hogy egészséges, és emellett a gazdi céljainak leginkább megfelelő kiskutyát kapjon - ha dolgozni szeretne vele, munkatenyészetből vásároljon kölyköt, ha kiállításra szeretné vinni, akkor kiállítási vonalból, ha pedig egyszerűen egy kedvencet szeretne, akkor döntse el maga, hogy melyik típus tetszik neki jobban.

Ezzen túlmenően fontos, hogy megfelelően leinformálható helyről vásároljunk kölyköt, bár nyilvánvalóan sokkal drágább egy jó tenyészetből vásárolt kiskutya, akinek a szülei rendelkeznek minimum a megfelelő egészségügyi szűrésekkel, ugyanakkor egy minőségi tenyészetből sokkal jobb esélyünk van arra is, hogy egészséges, idegrendszerileg is kiegyensúlyozott, és a fajta adottságainak megfelelő egyedet kapjunk.

Minden kiskutya cuki, aranyos, lehetőleg ne essünk abba a hibába, hogy minden előzetes tájékozódás nélkül csak úgy elmegyünk kölyköket látogatni, mert szinte borítékolható, hogy rögtön hazaviszünk egy kiskutyát, mert nem tudjuk otthagyni, hiszen nagyon aranyos, és szegény már csak egyedül volt, pont ránk várt.....

 

Böszörményi Andrea
Vissza a főoldalra