Retriever Rescue Fajtamentő Egyesület

Sokan keresnek meg minket az oldalunkon keresztül, illetve telefonon is azzal, hogy retrievert szeretnének vásárolni.

Amikor valaki családi kedvencet szeretne magának, nem szeretne versenyezni, vadászni, vagy éppen kiállításokra járni, ráadásul anyagi lehetőségei nem engedik azt meg, hogy megbízható helyről, jó tenyészetből vásároljon több százezer forintért kiskutyát, olyankor ahelyett, hogy szaporítókhoz fordulnak az olcsóbb ár reményében, sokkal inkább azt szoktuk javasolni, fogadjanak örökbe egy retrievert.

Egy retrievert, akit meguntak, kidobtak, akitől megvált a „gazdájuk”.

Egy kutya családunkba történő beköltözése egy életre kell hogy szóljon. Sokszor ez sajnos nem így történik, és amikor a gazdi rájön, az örömök mellett mennyi áldozattal is jár egy kutya tartása, hogy az nem csak egy plüssmackó a polcon, amit levehetsz onnan, ha épp kedved-időd van rá, hanem egy élőlény, akinek szeretetre, gondoskodásra, nevelésre van szüksége - amit egy kutya százszor meghálál a szeretetével, hűségével – mégis sokszor ilyenkor a „gazdik” továbbadják a megunt állatot, még rosszabb esetben ott hagyják valahol az út szélén, vagy leadják egy menhelyre.

Szörnyen hangzik, mégis igaz. Egy kölyökkutya felnevelése sok türelmet, szeretetet, következetes nevelést igényel, és igen, egy kölyök sokszor okozhat károkat a lakásban, kertben, ha nem vagyunk elég elővigyázatosak, felugálhat ránk, összekenheti a családtagokat, vendégeinket ha nem tanítottuk meg neki az ellenkezőjét.

Gondolatébresztőként egy retriever örökbefogadásához az alábbi sorokban a Retriever Rescue Fajtamentő Egyesület munkáját ismerhetitek meg:

retriever_rescue_logo_300.jpg

Napjainkban, amikor ennyi kutyafajta szerepel a palettán, talán a retriever az, amelyik egyetlen szempontból biztosan kiemelkedik a többi közül: univerzális kutyának tekinthető. Mind a labrador, mind a golden retriever kiváló vadászkutya, intelligens, hűséges társ, megfelelni akarásával, kedves jellemével, simulékonyságával remek családi kedvenc.

Sokszor hallunk retrieverről, aki világtalan gazdáját segíti a mindennapokban, természeti katasztrófák után életeket ment, esetleg egy mozgáskorlátozott ember hű és segítő társa. Vagy egyszerűen csak gyermekeink mellette nőhetnek fel, megtanulva ezzel, hogy a kutya valódi társ, családtag, akiben maximálisan megbízhatnak.

A fentiek tükrében szinte elképzelhetetlen és hihetetlen, milyen életkörülmények közül ment a Retriever Rescue Fajtamentő Egyesület kutyákat. Egyesületünk 2009-ben alakult, de 2006 óta mentjük összehangolt, precíz munkában a retrievereket. Sok retriever kerül utcára, ahol az életük a forgalmas utak miatt veszélyben forog. Még többen kerülnek menhelyre, gyepmesteri telepre. Ez utóbbiban azonban az örökös helyhiány miatt, ezeket a kivételes kutyákat is a végleges altatás veszélye fenyegeti.

Retriever Rescue Fajtamentő Egyesület azért jött létre, hogy ezeknek a hányatott sorsú kutyának is esélyt adjon egy új, boldogabb életre. Az egyesület évente 3-400 bajba jutott retrieverről tud, és körülbelül a fele az, amennyinek teljes ellátását magára tudja vállalni. Amelyik kutyát nem képes egyesületünk gondozásába venni, annak is lehetőséget ad az internetes oldalán. Közvetített kutyaként segít gazdát találni számára.

Amikor egy retriever védőszárnyaink alá kerül, az első lépés a kötelező 14 nap letelte után, az oltás, chipezés, külső-belső parazitamentesítés, ivartalanítás, hogy védencünk gőzerővel kereshesse az álomgazdit.

Gyakran előfordul azonban, hogy egy kutyánál nem elég ezeket a legszükségesebb lépéseket megtenni. Sokan szorulnak komolyabb műtétekre, csontkorrekcióra, felszíni és mély sebeik meggyógyítására. A nehezebb feladat az, amikor a mentett retrieverek lelki sebeit kell begyógyítanunk.

Ezen a nehézségekkel kikövezett, de hálás úton az ideiglenes befogadó feladata végigkísérni a kutyát. A befogadó saját otthonába, családjába, gyermeke, kutyája mellé viszi haza a mentendő ebet. Itt kell az adott kutyának testileg és lelkileg rehabilitálódnia, hogy minél előbb jó, és felelős gazdit találjunk számára.

Az ideiglenes feladata, hogy minél jobban megismerje a rábízott kutyát, hogy jó szívvel tudja őt gazdának ajánlani, miután megismeri a gazdijelölt elvárásait. Így igyekszünk elkerülni, hogy egy sokat pihenő, nyugdíjas házaspárhoz ne egy aktív, mozgásigényes retriever kerüljön, és így előzhetjük meg azt is, hogy a sokat sportoló, kiránduló család ne egy kanapén szundikáló labrador vagy golden retrieverrel menjen haza.

Így tudjuk elkerülni, hogy egy nyugalmat, pihengetést igénylő kutya ne egy sokgyermekes, zajos családban találjon otthonra.

Munkánkról, gondozásunkba került kutyáinkról több információt találsz weboldalunkon: www.retrieverhelp.hu, és oldalunk fórum részében.

Ha kérdésed van, írd meg nekünk az info@retrieverhelp.hu címre és igyekszünk mielőbb válaszolni.
Vissza a főoldalra