Rólunk

Oldalunk a retrieverek (labrador - golden - flat coated - curly coated - chesapeake bay - nova scotia duck tolling retriever) bemutatását, valamint vadászkutyázáshoz, munkakutyázáshoz, retrieversporthoz kapcsolódó témák ismertetését és a munkavonalból származó retrieverek népszerűsítését tűzte ki célul. Az oldal üzemeltetése mellett field trial versenyeket, working teszteket, dummy trialt, szemináriumokat és retriever specifikus tréningeket szervezünk a Retriever Munkakutya Sportegyesület (RMSE) keretein belül.¤

Egyesületünk megalakulásával 2005-ben egy több éve dédelgetett álmunk vált valóra: egy baráti társaság - akiket összehozott a közös hobby és  a cél: közös erővel tenni a munkakutyázás előre mozdításáért, népszerűsítéséért - úgy döntött egyesületi formába szerveződik. A hivatalos keretek lehetőséget adtak arra, hogy jobban tudjuk képviselni elképzeléseinket és többet tehessünk a munkakutyázásért.

Körülbelül ezzel egyidőben, 2005-ben lett online a workingretriever.hu oldal is, amelynek elindításával célunk az volt,  hogy minél többen megismerjék és megszeressék a RETRIEVERT MINT VADÁSZKUTYÁT, valamint hogy egyesületi kereteken belül kínáljunk és népszerűsítsünk retrieveres programokat.

Oldalainkon némi adalékot szeretnénk nyújtani mindazoknak, akiket megérintett ez a sport. Megosztjuk retrieveres élményeinket, rendszeresen beszámolunk retrieveres, vadászkutyás rendezvényekről, eseményekről.

Ismertetjük egyesületünk, az RMSE rendezvényeit, képzéssel kapcsolatos információit, valamint más hazai és külföldi retrieveres szervezetek által rendezett versenyekről is szolgálunk információkkal.

Emellett rendszeresen közzétesszük klubtagjaink itthon és külföldön elért munkaeredményeit.

Tréningjeinken próbáljuk átadni a tapasztalatainkat, tudásunkat, illetve elismert külföldi trénerek meghívásával továbbképzési lehetőségeket nyújtunk.

Meggyőződésünk, hogy az egyetlen jó módszer nem létezik, sok jó és használható képzési módszer van - legtöbbet talán akkor tesszük magunk és kutyánk fejlődéséért, ha nyitott szemmel járunk és a legnagyobb szaktekintélyektől igyekszünk tanulni.

2005-ben a dolgozó retrieverek népszerűsítése céljából egy hazai retriever adatbázist hoztunk létre. A megújult honlappal ez az adatbázis is megújul, interaktívvá válik, ezáltal minden retrieveres velünk együtt szerkesztheti az oldalt, minden dolgozó retrievernek biztosítunk megjelenési lehetőséget az időközben nemzetközi szinten is ismertté vált adatbázisunkban.  

Nem titkolt célunk, hogy közelebb hozzuk a szívekhez a munkavonalú retrievereket.

Sok tévhit van a munkakutyákkal kapcsolatban, amelyet egyáltalán nem nehéz eloszlatni, ha valakinek van szerencséje testközelből megnézni egy munkakutyát munka közben, vagy akár munka előtt - után. Itthon a munkavonalú retrieverek száma bár folyamatosan növekszik, még mindig leginkább kiállítási vonalból származó retrieverekkel találkozunk.

Mindkét típusnak megvan a helye, létjogosultsága és bizonyára mindkét vonal képviselői tudnak pro és kontra érveket felhozni a munka és kiállítási kutyák mellett vagy ellen – talán hiba lenne őket összemérni, hiszen mindegyikük lehet kiváló a maga „szakterületén”. Mindenkinek az egyéni ízlésétől és céljaitól függ, hogy melyik vonalból választ társat magának.

Célunk a lelkiismeretes tenyésztők munkájának segítése, ezért a Kölyökajánlóban szeretnénk tervezett retriever almokat  bemutatni - amennyiben szeretnél hirdetni egy almot, vagy éppen kiskutya beszerzését tervezed a közeljövőben, klikkelj a kölyökajánlóra a további részletekért.

Az oldal továbbra is non-profit jelleggel működik, így a WR adatbázis, valamint a kölyökajánlóban történő megjelenés is ingyenesek maradnak.

 

Külön részt szentelünk a Retriever Munkakutya Sportegyesületnek, a workingretriever.hu oldal egy részét a jövőben kifejezetten egyesületünk programjainak, tevékenységeinek dedikáljuk.

 

A Field Trialok a retrieverek számára rendezett legmagasabb szintű nemzeti vagy nemzetközi cím versenyek, melyek éles apróvad vadászaton zajlanak (többnyire fácán, fogoly, nyúl, kacsa vadászatokon).

 

Gyakorló versenyzőként pontosan tudjuk, milyen hosszú út vezet a field trial champion címig.

A handler részéről tudást és rutint, a kutya részéről igen magas kvalitásokat kíván egy field trial, amellyel csak kevesen büszkélkedhetnek a kontinensen, éppen ezért RMSE klubtagok field trial champion kutyáit a WR Adatbázis menüpontban Field Trial Championok fül alatt bemutatjuk, illetve megjelenési lehetőséget biztosítunk nekik. Ez a menüpont tiszteletfalként működik a jövőben és reméljük egyre több magyar tulajdonú kutya felkerül ide majd az évek során.

 

Nem utolsósorban szeretnénk bemutatni saját kutyáinkat, akikre büszkék vagyunk. A workingretriever.hu kinőtte eredeti kereteit, így a megújult oldalon már különválnak a saját kutyáinkról szóló információk. A www.brookbank-labradors.com weboldalunkra a kutyáink menüpontból lehet majd eljutni.

 

Reméljük, hamarosan találkozunk egy retrieveres rendezvényen!

 

Böszörményi Zsolt és Böszörményi Andrea
Vissza a főoldalra