Versenyformák

 

FIELD TRIAL

banchory_bolo_1922.jpg

Dual Champion Banchory Bolo 1922


A Field Trialok a retrieverek számára rendezett legmagasabb szintű nemzeti vagy nemzetközi cím versenyek, melyek éles apróvad vadászaton zajlanak (többnyire fácán, fogoly, nyúl, kacsa vadászatokon).

Valós vadászati szituációkban mérettetnek meg a kutyák, mindig olyan elhozásokat kapnak, amilyet éppen az élet, illetve az adott vadászati szituáció produkál.

A kiváló kutyák mellett fontos szerep jut a handlernek is, azt hiszem, nem túlzás azt mondani, hogy csak a legjobb kutyák és handlerek tudnak eredményeket felmutatni ezeken a versenyeken.

A handler részéről tudást és rutint, a kutya részéről pedig olyan kvalitásokat kívánnak, amelyekkel viszonylag kevés retriever büszkélkedhet, ráadásul a kettőnek együtt kell meglennie ahhoz, hogy a team sikeres tudjon lenni - nézzük csak meg, hány field trial champion kutya van Európában, és rögtön látjuk a kijelentés megalapozottságát.

Éppen ezért tagjaink field trial champion kutyáinak a WR Adatbázis menüpontban Field Trial Championok fül alatt bemutatkozási lehetőséget biztosítunk.

Nemzeti field trial versenyeken CACT / Res. CACT címeket, nemzetközi megmérettetésen CACIT / CACT címeket lehet elérni.

Országonként változó módon vannak szabályozva a nemzeti címek, de általánosságban elmondható, hogy két CACT címmel nemzeti FTCH cím viselésére jogosult egy kutya.

A nemzetközi azaz Int. FTCH cím eléréséhez nemzetközi CACIT Field Trialon szintén két győzelem szükséges, melyeket ráadásul különböző országban kell megszerezni.

Azt hiszem, remekül összefoglalja a versenyforma lényegét az alábbi néhány sor, mely a fajtagazda Angliából származik:

„It should always be remembered that trials were originally started to find out the best dog for recovering game that is shot and to breed from this dogs to carry on such strains.  (Lady Lorna, Countess Howe, Banchory Labradors, 1957)

azaz ~:

„ Nem szabad elfelejtenünk, hogy a field trialokat eredetileg azért rendezték, hogy kiválaszthassák azokat a kutyákat, amelyek legjobbak a meglőtt vad megtalálásában, és ezekkel a kutyákkal tenyésszenek tovább, hogy tovább öröklődhessenek ezen előnyös képességeik. (Lady Lorna, Countess Howe, Banchory Ladradors, 1957, aki 1916-ban az Angol Labrador Klub egyik alapítója, megalakulásának támogatója is volt.)

banchory_bolo1915-1927.jpg

Dual Champion Banchory Bolo 1915-1927

 

 

WORKING TEST


A Working Test-ek nagyszerű lehetőséget kínálnak számunkra, hogy megnézzük retrieverünk vele született képességét az elhozásra ( to retrieve = elhozni) különböző nehézségi szinteken.

Vadászati szituációkat imitálva, egy 500 grammos vászon zsák segítségével (amely a vadat helyettesíti) zajlik a verseny, ahol 4-6 feladatot kell teljesíteniük a kutyáknak.

A verseny általában 4 nehézségi szinten zajlik:

Puppy / Kölyök osztály: Szokás „beugró” osztálynak is nevezni, ebben az osztályban vannak a legegyszerűbb feladatok, érdemes itt indulnunk, ha kutyánk fiatal, vagy rutintalan még, illetve ha mi magunk nem vagyunk rutinos versenyzők, esetleg nem indultunk még ilyen versenyen.

Novice / Kezdő osztály: Egy picit nehezednek a feladatok, illetve az elvárt képzettségi szint picit magasabb. Előfordulhat, hogy már könnyebb irányításos elhozást is meg kell oldanunk ( blind).

Intermediate / Haladó osztály: Rutinosabb kutyákat és handlereket láthatunk általában ebben az osztályban, a kutyáknak ezen a szinten már biztonsággal irányíthatóaknak kell lenniük.

Open / Nyílt osztály: Ez a legmagasabb osztály, mindenképpen csak akkor válasszuk, ha az előzőekben már sikeresen vettük az akadályokat, hiszen itt számíthatunk a kutya és handler számára egyaránt legnagyobb kihívásokat jelentő feladatokra.

A legvonzóbb a working tesztekben az a lehetőség, hogy azok is gond nélkül űzhetik, akiket egyáltalán nem hoz lázba, vagy esetleg kifejezetten taszít a vadászat gondolata.

Remek szabadidős elfoglaltságot nyújthat ez a sport mindazok számára, akik szeretnének retrieverükkel aktívan kikapcsolódni, hiszen mi jelenthetne nagyobb örömet egy jó retriever számára, mint ha elhozhat, űzheti azt a mesterséget, amire őt tenyésztették.

A working tesztekre történő felkészülést segíthetik working teszt tréningjeink és rendszeres csoportos tréningjeink is.

 

 

DUMMY TRIAL / MOCK TRIAL

A dummy trial versenyek egy kis ízelítőt adnak a valós vadászatok világából, de még mindig vad használata nélkül.

Vadászati szituációkat imitálva, szintén egy 500 grammos vászon zsák segítségével (amely a vadat helyettesíti) zajlik a verseny, ahol minden ugyanúgy zajlik, mint egy vadászaton. Vonalhajtásban illetve standhajtásban vannak a kutyák.

A bírók, valamint a versenyzők sem tudják előre, hogy mi fog történni, mikor hová esik madár (dummy) – ahogy ez egy vadászaton is lenni szokott.

Itt minden kutyának más-más feladat juthat, nem úgy, mint working teszten, ahol minden kutya ugyanazt a feladatot oldja meg.

Nagyszerű lehetőség ez arra, hogy megérthessük a field trial versenyek szabályait, az ott súlyos vagy kizáró hibaként értékelt dolgokat.

Általában két nehézségi szinten ( Novice és Open) kerül megrendezésre ez az izgalmas versenyforma, ahol egész nap garantáltan nem unatkozunk majd!

 
Vissza a főoldalra